Rola imbiru w naszym codziennym życiu

Imbir odgrywa bardzo ważną rolę w zdrowym stylu życia. Jest coraz bardziej doceniany w naszej kuchni i na polskim rynku. Jest nie tylko stosowany jako podstawowy dodatek do potraw, ale ma też niesamowite zastosowanie lecznicze.

123RF

Pomaga zwalczyć przeziębienie, ponieważ posiada właściwości rozgrzewające. Ponadto pomaga zwalczyć mdłości oraz zwalczyć bóle miesiączkowe. Pomaga w trawieniu oraz wspomaga odchudzanie. Jest bardzo doceniany przez sportowców, ponieważ zawiera olejek eteryczny, który działa moczopędnie, co powoduje usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Osoby, które mają podwyższony cholesterol,powinny w wdrożyć imbir do swojej diety, gdyż chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwawienie mózgu. Regularne stosowanie imbiru, pomaga też zwalczać różne rodzaje migren.

Poznaj właściwości superproduktów

Dla mnie osobiście imbir odgrywa, bardzo ważną rolę. Nie tylko pomógł mi schudnąć, ale także odbudował moją odporność. Zawsze jak rano wstaję, na czczo piję wodę z plasterkiem cytryny i imbiru. W ten sposób,oczyszczam swój organizm z toksyn oraz pobudzam jelita do lepszej pracy. W wieczory zimowe zawsze piję herbatę czarną, z dodatkiem cytryny, 2 łyżeczek miodu oraz 2 plasterków imbiru. Taka herbatka nie tylko działa rozgrzewająco, ale też wzmacnia odporność organizmu.

A jaką rolę spełnia w Twoim życiu? Może masz swoje ulubione przepisy
w których wykorzystujesz imbir?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Brownie z batatem i rodzynkami Tańsze alternatywy dla superproduktów Bananowy chleb 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Sernik z kaszy bulgur 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Tych produktów nie jedz przed treningiem Wegańskie ciasteczka Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami Azjatycki krem z marchewki Jakie właściwości mają ostrygi? Sok z cytryny - właściwości

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto z masła orzechowego Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Daktylowa tarta z kremem kokosowym Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Brownie z batatem i rodzynkami Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Domowy budyń waniliowy - bez glutenu Placki z płatków owsianych. Prosty przepis Anny Lewandowskiej Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal FIT ciasteczka - bez mąki i cukru