Rola imbiru w naszym codziennym życiu

Imbir odgrywa bardzo ważną rolę w zdrowym stylu życia. Jest coraz bardziej doceniany w naszej kuchni i na polskim rynku. Jest nie tylko stosowany jako podstawowy dodatek do potraw, ale ma też niesamowite zastosowanie lecznicze.

123RF

Pomaga zwalczyć przeziębienie, ponieważ posiada właściwości rozgrzewające. Ponadto pomaga zwalczyć mdłości oraz zwalczyć bóle miesiączkowe. Pomaga w trawieniu oraz wspomaga odchudzanie. Jest bardzo doceniany przez sportowców, ponieważ zawiera olejek eteryczny, który działa moczopędnie, co powoduje usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Osoby, które mają podwyższony cholesterol,powinny w wdrożyć imbir do swojej diety, gdyż chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwawienie mózgu. Regularne stosowanie imbiru, pomaga też zwalczać różne rodzaje migren.

Poznaj właściwości superproduktów

Dla mnie osobiście imbir odgrywa, bardzo ważną rolę. Nie tylko pomógł mi schudnąć, ale także odbudował moją odporność. Zawsze jak rano wstaję, na czczo piję wodę z plasterkiem cytryny i imbiru. W ten sposób,oczyszczam swój organizm z toksyn oraz pobudzam jelita do lepszej pracy. W wieczory zimowe zawsze piję herbatę czarną, z dodatkiem cytryny, 2 łyżeczek miodu oraz 2 plasterków imbiru. Taka herbatka nie tylko działa rozgrzewająco, ale też wzmacnia odporność organizmu.

A jaką rolę spełnia w Twoim życiu? Może masz swoje ulubione przepisy
w których wykorzystujesz imbir?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dlaczego witamina D jest tak ważna? Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Jak odkwasić organizm? Objawy zakwaszenia. Sposoby na odkwaszenie 5 superziaren, które powinny znaleźć się w diecie sportowca 5 sposobów na przyrost masy ciała, w zdrowy sposób Naturalne suplementy, które pozwolą pokonać zmęczenie Wartości odżywcze kasz Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig Produkty, które powodują zmęczenie Dobre vs złe tłuszcze - które warto jeść, a których unikać? Moc niepozornego buraka Masło orzechowe z nerkowców

Popularne w tym tygodniu:

Kwarantanna a błędy żywieniowe. Jak odżywiać się w dobie koronawirusa? Wegetarianizm. Jak przygotować wege obiad?