Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn
MARZENA SYCHOWIEC • dawno temu • 5 komentarzyCzęsto nie zdajemy sobie z faktu, że przez różne czynniki nasz organizm jest zakwaszony. Można powiedzieć, że coraz częściej mówi się o tej przypadłości mediach, w wśród sportowców, czy między farmaceutów lub lekarzy.
W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia organizmu?
Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje równowagi kwasowozasadowej, gdyż od niej zależy czy procesy, które zachodzą na procesie komórkowym są zgodne z naszymi potrzebami. Nasze naturalne pH krwi wynosi 7,357,45 i jest lekko zasadowe.
W momencie, kiedy ta równowaga zostaje zachwiana, i zaczyna przeważać część kwaśna w naszym organizmie, wtedy dochodzi dochodzi do zakwaszenia organizmu. Pomimo, że nasza krew posiada własny system buforowy, który pozwala na neutralizowanie nadmiaru kwasów, jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Gdy brakuje minerałów alkaicznych krew pożycza je z organów wewnętrznych,a to powoduje zakwaszenie równowagi i nadwyżkę substancji kwasowych.
Objawy zakwaszenia organizmu:
- częste odczuwanie zmęczenia,
- brak energii,
- zła kondycja włosów i paznokci,
- częste bóle głowy, migreny,
- większa podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne,
- zgaga, wdęcia,
- wysypki skórne, trądzik,
- ogólna nerwowość, ociężałość,
- spowolnione trawienie, utrudnienie w chudnięciu,
- ból stawów i kości.
Zakwaszenie organizmu jest przyczyną takich chorób, jak:
- miażdżyca,
- cukrzyca,
- choroby stawów,
- choroby serca,
- problemy z koncentracją,
- zmiany zwyrodniałe stawów,
- nowotwory,
- nadwagę.
Specjalnie umieściłam wagę, żebyście pamiętali o zachowaniu równowagi zasadowo kwasowej. Dlaczego ta równowaga jest taka ważna, to już wiecie.
Produkty zakwaszające organizm:
- jaja,
- mięso,
- wędliny,
- sery,
- ryby,
- produkty zbożowe,
- tłuszcze słodycze,
- słodkie napoje gazowane,
- kawa,
- czarna herbata,
- alkohol,
- wysoko przetworzone produkty.
Inne czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu:
- stres,
- szybkie tempo,
- zbyt duża dawka chemii w jedzeniu,
- brak aktywności fizycznej,
- nadmierna aktywność fizyczna (powinno się kontrolować swój wysiłek, ćwicząc z pulsometrem, który pomaga kontrolować pracę naszego serca, podczas ćwiczeń nasze maksymalne tętno nie powinno przekraczać 92%).
Produkty, które odkwaszają organizm:
- kasza jaglana i gryczana,
- surowe mleko i śmietana,
- warzywa (cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor),
- większość owoców (kiwi, arbuz, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, mango, winogrona, grapefruita).
Pamiętajcie, że produkty zakwaszające organizm nie muszą być wcale kwaśne w smaku, jednak zakwasza to, co powoduje po ich rozkładzie.
Co zrobić, jak się okaże, że mamy zakwaszony organizm?
Dr. Piotr Kardasz w swoim artykule pod pt. “ Era zakwaszenia “ pisze, że podstawowym krokiem na drodze ku przywróceniu równowagi kwasowozasadowej jest zmiana złych nawyków żywieniowych oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.
W naszym organizmie, możemy wyrównać równowagę kwaśno zasadową poprzez odpowiednią dietę, picie dużej ilości wody zjonizowanej, odpowiednią aktywność fizyczną lub poprzez dobry suplement diety.
Na co dzień, pracuje w klubie sportowym jako instruktor. Prowadzę wiele godzin treningowych dla klientów oraz sama dużo ćwiczę. Od roku zmagałam się z zakwaszeniem organizmu i oprócz odpowiednich nawyków żywieniowych, piciu dużej ilości wody, ciągle denerwowałam się, kiedy nie widziałam odpowiednich efektów moich ćwiczeń. Szukając przyczyny, okazało się, że mam po prostu zakwaszony organizm.
A jak Wy radzicie sobie z zakwaszeniem organizmu? Może macie jakieś swoje porady i sposoby?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze