Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata jest bardzo wspaniałym napojem, znanym na całym świecie. Skąd się wzięła zielona herbata i dlaczego warto ją pić, dowiecie się z tego artykułu.

Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest uznawana za napój młodości, obniżający poziom złego cholesterolu i wspomagający odchudzanie. Naukowcy twierdzą, że właściwości zielonej herbaty to również działanie przeciwnowotworowe.

Krótka historia

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał na swój ulubiony napój — przegotowaną wodę. Listki, które wpadły wtedy do garnka z wrzątkiem, sprawiły, że smak otrzymanego naparu zachwycił władcę.

Procesy powstawania zielonej herbaty

By powstała zielona herbata, liście się przerabia najpóźniej godzinę po ich zerwaniu, wtedy zaczną fermentować. Później listki zielonej herbaty zostają poddawane fermentacji, zachowują w nich niemal wszystkie cenne substancje.

W Japonii przed wysuszeniem herbaciane listki są blanszowane parą wodną. Natomiast w Chinach suszy się listki przez 4–5 minut na słońcu lub podgrzewa nad ogniem na bambusowych tacach, a następnie poddaje się lepszej obróbce w zwijarkach lub gorących kotłach. Chińczycy od stuleci stosowali zieloną herbatę w leczeniu bóli głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka, natomiast współcześnie jest stosowana w profilaktyce zdrowotnej.

Zalety zielonej herbaty:

  • Zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz niektóre odmiany raka.
  • Zawiera w sobie wiele minerałów i mikroelementów takich, jak: fluor, żelazo, sód, mangan,wapń, potas, cynk.
  • Zielona herbata też jest bogata w następujące witaminy z grupy: A, B, C, E, K.
  • Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiega otyłości. Wspomaga odchudzanie.
  • Regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera, demencji i innych chorób neurodegeneracyjnych. Dużą rolę w rozwoju tych chorób odgrywają takie substancje jak: nadtlenek wodoru i beta- amyloid. Zgodnie z wynikami badań, trawienie zielonej herbaty w jelitach zwiększa skuteczność jej składników w zwalczaniu tych związków. Za ochronę przed toksycznymi substancjami odpowiadają w tym przypadku polifenole.
  • Poprawia wygląd skóry. Jest bardzo dobrym składnikiem kosmetyków, ponieważ dostarcza licznych antyoksydantów niwelujących niszczące działanie wolnych rodników. Kremy z jej dodatkiem chronią skórę przed fotostarzeniem się, bo opóźniają pojawienie się zmarszczek i przebarwień. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym wyciągi z zielonej herbaty stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i trądzikowej.
  • Działanie pobudzające. Zielona herbata pobudza i orzeźwia, dzięki dużej zawartości teiny działającej tak samo jak kofeina znajdująca się w kawie.

Zobacz również: Wiosenny detoks


Jak parzyć zieloną herbatę, by nie straciła swoich wartości odżywczych?

  • Do kubka o pojemności 200 ml wsyp łyżeczkę zielonej herbaty.
  • Zalej gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Temperatura powinna wynosić ok. 80 stopni C.
  • Herbatę zieloną powinno się parzyć 3–4 minuty. Jeżeli herbata jest za mocna i ma cierpki smak, należy dolać ciepłej wody. W celu zabicia gorzkiego smaku można dodać do naparu kilka listków świeżej mięty.
  • Jeśli lubisz słodką herbatę należy do niej dodać pół łyżeczki soku z granatu, łyżeczkę miodu lub kilka kropel ekstraktu waniliowego.
  • Do lepszego smaku możemy dodać syropu smakowego lub soku z owoców.
  • W celu uzyskania orzeźwiającego napoju należy do ostudzonej zielonej herbaty dodać kilka kostek lodu lub garść owoców mrożonych.

Jaką rolę odgrywa zielona herbata w moim życiu?

Osobiście jestem uzależniona od zielonej herbaty! Pije ją w sporych ilościach. Dzięki niej udało mi się zrzucić sporo kilogramów. Moją ulubioną jest zielona herbata z miętą. Polecam też zielone herbaty z dodatkiem owoców, ponieważ mają bardzo delikatny smak i przyjemny zapach.

A jaką rolę w Waszym życiu odgrywa zielona herbata? Lubicie ją pić? Jeśli tak to jak najbardziej Wam smakuje?

Zachęcam każdego do picia zielonej herbaty ze względu na jej cenne wartości odżywcze i jej zalety!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Racuszki z jabłkiem Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe batoniki musli (bez pieczenia) Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie?

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 6 przepisów na odchudzające sałatki Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto”