Granat i jego właściwości lecznicze

Granat jest owocem bardzo wartościowym, gdyż posiada właściwości lecznicze. Obecnie w Polsce jeszcze nie doceniany. Dlaczego warto go jeść, przedstawię Wam, w tym artykule.

Zdjęcie z darmowego banku zdjęć.
Zobacz 3 zdjęcia

Zdjęcie z darmowego banku zdjęć. (www.pixabay.com)

Granaty to owoce granatowca, czyli ciernistego drzewa dorastającego do 3–5 m wysokości, pochodzącego z terenów Morza Śródziemnego, a dokładniej z Persji i Mezopotamii. Całe szczęście dziś jest on bardzo łatwo dostępny również i w Polsce. Granaty zakupić można w każdym markecie, a czasami oferują je nawet mniejsze sklepiki. Ich cena również nie jest zbyt wygórowana. Jeśli więc ktoś jeszcze soczystych owoców granatowca nigdy nie jadł, koniecznie musi to zmienić i skusić się na taką właśnie przekąskę.

Granat jest owocem tak niezwykłym, że gdy Arabowie sprowadzili go na półwysep iberyjski to Hiszpanie, nazwali miasto Granada na jego cześć. Z kolei żydzi wierzą, że owoc granatu zawiera 613 nasion na wzór 613 przykazań tory. Natomiast chińscy lekarze w starożytności uznawali go za owoc długowieczności i płodności, czego dowodem jest zawartość granatu, prawie połowa owocu to nasiona.

W naszych czasach sam granat i sok wyciśnięty z tych owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności – w ponad połowie składa się z samych ziaren! Sokiem z granatu leczono rany. Skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła.

Kora i korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę. Jako superowoc o niezwykłych właściwościach zdobił herby związków lekarzy w całej Europie.

Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatu.

Jedz owoce


Zobacz również: Wiosenny detoks

Właściwości odżywcze i zdrowotne granatu

Granat w 100 gramach dostarcza około 83 kalorii (kcal), a więc, jak na owoc, całkiem sporo, niemniej ma on niski indeks glikemiczny (35) i stanowi dobre źródło błonnika, więc absolutnie nie trzeba się tym przejmować, nawet gdy skrupulatnie dobieramy posiłki tak, by nie przybrać na wadze. Granat, jak inne owoce i warzywa, jest w tym kontekście, produktem w pełni bezpiecznym.

Granaty są dobrym źródłem nie tylko błonnika pokarmowego, ale też i witamin z grupy B: B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6, B9 (kwasu foliowego), witaminy C, E i K, jak i również minerałów; potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, a nawet magnezu. Dostarcza również dużych ilości antyoksydantów — np. w soku znajdziemy polifenole, taniny, delfinidynę, cyjanidynę, pelargonidynę, natomiast w skórce owoców zawarte są taniny, katechiny, galokatechiny.

Natomiast do właściwości leczniczych zaliczamy:

  1. ODMŁADZAJĄCE- regenerują skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Przyśpieszają też gojenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia. Dlatego granat ma bardzo duże zastosowanie w branży kosmetycznej.
  2. POMAGA W WALCE Z RAKIEM PROSTATY- amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym u 48 chorych kuracja granatami zahamowała rozwój komórek nowotworowych.
  3. POPRAWIA PRZEPŁYW KRWI — w szczególności u osób z chorobą wieńcową, redukują złogi i zwapnienia, obniżają ciśnienie krwi, a przy tym pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu.
  4. MOŻE WSPIERAĆ LECZENIE RAKA PIERSI - w badaniu in vitro onkolodzy uzyskali zahamowanie namnażania się komórek nowotworu.
  5. POMAGAJĄ PRZY DOLEGLIWOŚCIACH KOBIECYCH PMS — i objawach związanych z menopauzą, dzięki fitoestregenom.
  6. WSPOMAGA ODCHUDZANIE — Wyciąg z liści granatu może zmniejszać wchłanianie tłuszczu w jelitach. Korzystnie na wagę wpływa także sok z granatów, należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jego ilością.
  7. POMAGAJĄ OBNIŻYĆ POZIOM CHOLESTEROLU WE KRWI — Według naukowców już ćwierć filiżanki soku z granatu dziennie może skutecznie zmniejszyć tempo utleniania cholesterolu LDL. A wszystko za sprawą właściwości przeciwutleniajacych – sok z granatu może być pod tym względem nawet trzykrotnie skuteczniejszy niż czerwone wino czy zielona herbata.

Ja osobiście uwielbiam owoc granatu i wykorzystuję w swojej kuchni na różne sposoby.

W jakie zastosowanie ma w Waszej kuchni granat? Może macie ulubiony przepis?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie?

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki