Kilka rad jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu

Często nie zdajemy sobie z faktu, że przez różne czynniki nasz organizm jest zakwaszony. Można powiedzieć, że coraz częściej mówi się o tej przypadłości mediach, w wśród sportowców, czy między farmaceutów lub lekarzy.

123RF

W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia organizmu?

Diety odchudzające


Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje równowagi kwasowozasadowej, gdyż od niej zależy czy procesy, które zachodzą na procesie komórkowym są zgodne z naszymi potrzebami. Nasze naturalne pH krwi wynosi 7,357,45 i jest lekko zasadowe.

W momencie, kiedy ta równowaga zostaje zachwiana, i zaczyna przeważać część kwaśna w naszym organizmie, wtedy dochodzi dochodzi do zakwaszenia organizmu. Pomimo, że nasza krew posiada własny system buforowy, który pozwala na neutralizowanie nadmiaru kwasów, jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Gdy brakuje minerałów alkaicznych krew pożycza je z organów wewnętrznych,a to powoduje zakwaszenie równowagi i nadwyżkę substancji kwasowych.

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • częste odczuwanie zmęczenia,
  • brak energii,
  • zła kondycja włosów i paznokci,
  • częste bóle głowy, migreny,
  • większa podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • zgaga, wdęcia,
  • wysypki skórne, trądzik,
  • ogólna nerwowość, ociężałość,
  • spowolnione trawienie, utrudnienie w chudnięciu,
  • ból stawów i kości.

Zakwaszenie organizmu jest przyczyną takich chorób, jak:

  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • choroby stawów,
  • choroby serca,
  • problemy z koncentracją,
  • zmiany zwyrodniałe stawów,
  • nowotwory,
  • nadwagę.

Specjalnie umieściłam wagę, żebyście pamiętali o zachowaniu równowagi zasadowo kwasowej. Dlaczego ta równowaga jest taka ważna, to już wiecie.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Produkty zakwaszające organizm:

  • jaja,
  • mięso,
  • wędliny,
  • sery,
  • ryby,
  • produkty zbożowe,
  • tłuszcze słodycze,
  • słodkie napoje gazowane,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • alkohol,
  • wysoko przetworzone produkty.

Inne czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu:

  • stres,
  • szybkie tempo,
  • zbyt duża dawka chemii w jedzeniu,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadmierna aktywność fizyczna (powinno się kontrolować swój wysiłek, ćwicząc z pulsometrem, który pomaga kontrolować pracę naszego serca, podczas ćwiczeń nasze maksymalne tętno nie powinno przekraczać 92%).

Produkty, które odkwaszają organizm:

  • kasza jaglana i gryczana,
  • surowe mleko i śmietana,
  • warzywa (cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor),
  • większość owoców (kiwi, arbuz, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, mango, winogrona, grapefruita).

Pamiętajcie, że produkty zakwaszające organizm nie muszą być wcale kwaśne w smaku, jednak zakwasza to, co powoduje po ich rozkładzie.

Co zrobić, jak się okaże, że mamy zakwaszony organizm?

Dr. Piotr Kardasz w swoim artykule pod pt. “ Era zakwaszenia “ pisze, że podstawowym krokiem na drodze ku przywróceniu równowagi kwasowozasadowej jest zmiana złych nawyków żywieniowych oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.

W naszym organizmie, możemy wyrównać równowagę kwaśno zasadową poprzez odpowiednią dietę, picie dużej ilości wody zjonizowanej, odpowiednią aktywność fizyczną lub poprzez dobry suplement diety.

Na co dzień, pracuje w klubie sportowym jako instruktor. Prowadzę wiele godzin treningowych dla klientów oraz sama dużo ćwiczę. Od roku zmagałam się z zakwaszeniem organizmu i oprócz odpowiednich nawyków żywieniowych, piciu dużej ilości wody, ciągle denerwowałam się, kiedy nie widziałam odpowiednich efektów moich ćwiczeń. Szukając przyczyny, okazało się, że mam po prostu zakwaszony organizm.

Jak ćwiczą gwiazdy?

Do swojej diety postanowiłam włączyć suplement diety ProDeacid, który pomógł mi osiągnąć upragnione efekty. Ten suplement nie tylko odkwasza organizm, ale także reguluje poziom pH naszego organizmu, oczyszcza z toksyn oraz metali ciężkich. W jego skład wchodzi naturalne składniki, takie, jak: ekstrakt z czerwonego buraka, bakłażana, owoców mango, owoców kiwi, grapefruita, winogrona, kiełków prosa oraz unikalną opantentowaną formułę antyoksydantów. Każdemu polecam.

A jak Wy radzicie sobie z zakwaszeniem organizmu? Może macie jakieś swoje porady i sposoby?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tych produktów nie jedz przed treningiem 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Najlepsze orzechy na utratę wagi Wegańskie ciasteczka Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Co jeść przed i po treningu? Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Tańsze alternatywy dla superproduktów Jak przygotować domowy izotonik? Dietetyczny koktajl witaminowy

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się stanie, jeżeli będziesz pić lampkę wina dziennie? Co znajdziemy w wędlinach sklepowych? Powody, dla których wakacje all inclusive są niezdrowe Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Wody smakowe Jak odkwasić organizm – objawy zakwaszenia, sposoby na odkwaszenie Kosmetyki, które możemy zjeść! Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości?